Intr-o lume in care copiii sunt puternic influentati de tehnologie, parintii joaca un rol important in formarea identitatii digitale. Folosita corect si moderat, tehnologia poate oferi beneficii intelectuale insa, nu poate inlocui cu totul interactiunea cu familia sau prietenii.
Rolul parintilor este sa asigure acest echilibru intre identitatea digitala si cea sociala – cum?
Iata cateva sfaturi pentru parintii digitali:
Realizeaza un plan de utilizare a calculatorului
Daca tehnologia este utilizata corect si responsabil, in functie de anumite ore si cu un scop educational, ea poate aduce un plus intelectual. Mare grija insa, nu trebuie sa inlocuiasca interactiunile fata in fata cu familia, prietenii sau profesorii.
Da-i celui mic acces la aplicatii educationale pentru copii
Exista multe aplicatii educationale interactive ce ii invata pe copii sa gandeasca logic si ii ajuta sa isi dezvolte creativitatea. Vezi articolul “5 aplicatii gratuite pentru copiii“
Seteaza limite si incurajeaza jocul offline
Jocurile fizice precum de-a v-ati ascunselea nu numai ca binedispun, ci si incurajeaza miscarea fizica. Asadar, mai ales pentru copiii mici, joaca trebuie sa fie o prioritate!
Fii un model de urmat pentru copilul tau
Invata-l pe cel mic cum sa fie in siguranta online si ce website-uri sa acceseze. Pentru ca cei mici mimeaza comportamentul parintilor, ar trebui sa petreceti impreuna mai mult timp in activitati distractive offline.
Limiteaza accesul la tehnologie pentru mezinii familiei
Pentru cei sub 2 ani, accesul online se face impreuna cu un parinte ce ii explica actiunile desfasurate. Copiii de la 2 la 5 ani ar trebui sa aiba accesul limitat la o ora pe zi (pentru activitati educationale) iar cei peste 5 ani maxim 1 ora 30 – 2.
Creaza zone anti-tech
Pastreaza mesele in familie fara device-uri si initiaza discutii interesante. De asemenea, incarcarea telefonului mobil se face intr-o camera separata pentru ca cel mic sa nu fie tentat sa-l foloseasca.
Povesteste-i despre importanta securitatii pe Internet si pericolele la care se expune
De la construirea unei parole puternice pana la refuzul de a trimite fotografii sau date personale, atat copiii cat si adolescentii trebuie sa cunoasca si sa urmeze cateva reguli. Iata articolul “Securitate pe internet – 10 reguli pentru copii isteti“
Copiii vor face greseli in utilizarea tehnologiei sau platformelor sociale insa, important pentru un parinte este sa previna aceste greseli sau sa le trateze cu empatie, transformand orice eroare intr-o lectie.
La Code School invatam copiii principalele notiuni de securitate pe internet si incurajam consumul corect si responsabil de tehnologie – de ce sa se joace jocuri cand isi poate programa un joc propriu?